Skip to content

Vem kan rädda bokbranschen?

januari 27, 2010
tags: , ,

Spitfire's bloggs symbolPrecis som skivindustrin så har bokbranschen sitt öde i sina egna händer. När vi läser Anders Mildners kommentarer i SvD om Apples iPad-lansering under kvällen så snubblar vi redan vid anslaget i artikeln. »Så mycket skulle ju hända den här kvällen. Tanken var att Apple skulle sopa bort både bokbranschens och tidningarnas problem – i ett enda slag. Istället fick världen en platta som mer än något annat var en naturlig vidareutveckling av de produkter som Apple redan säljer.« Herr Mildners kommentarer om vad Apple lanserat är helt korrekta, också varför detta lanseras. Dock känner vi inte igen analysen vad nätet trodde att Apple skulle lanseras.

Vi har följt hela spektaklet via bloggar och Twitter-sökningar, Wired, MacRumors och Slashgear. Bilden har varit ganska klar; en förvuxen iPhone som skulle köra ett OS som antingen var iPhone OS, OS X eller något nytt (trodde somliga). Den skulle dubbla som eBook-reader, antagligen med ePub-formatet som standard. Skärmtypen var sedan länge känd (det är svårt att dölja så stora inköp som Apple gör) så därför var det klart att det var färg, film och snyggt gränssnitt.

Se det inte som kritik från oss, utan bara ett förvånat höjt ögonbryn, att svenskan tror alla Mac-nerdar* om att hoppas på en bokräddande apparat.

Nej, bokräddandet får bokbranschen stå för själva. Spitfire’s gissning är att räddningsplankan heter ePub. En gissning som Tim O’Reilly, en välkänd förläggare, också håller för trolig…

SvD’s artikel: Apple presenterar iPad

* dit vi räknar oss

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: